-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Isnin, 9 Julai 2012

TIPS BAHAYA -BONGKAR rahsia seseorang melalui HISTORY Internet

PEMBACA
TAHU TAK? ATAU ADA YANG TIDAK TAHU , setiap kali kita melayari Internet tak kisahlah anda menggunakan browser (Enjin pencari ) apapun seperti Explorer,Firefox,Opera mahupun Google Chrome, PASTI AKAN DISIMPAN SECARA AUTOMATIK  segala maklumat APA YANG KITA LAKUKAN ,APA YANG KITA TENGOK,APA YANG KITA DOWNLOAD MALAH ID ATAU PASSWORD KITA PUN AKAN DISIMPAN dengan@ tanpa  kebenaran kita. Semua ini disimpan dan dikumpul  disatu tempat yang dinamakan HISTORY yang terdapat dalam setiap Browser atau enjin pencari kita.
HAK dan Privacy anda sebagai PENGUNA INTERNET akan berjaya diceroboh oleh orang lain terutama jika KOMPUTER yang anda gunakan secara PERKONGSIAN PINTAR yang maksudnya- Dalam 1 bilik sewa ada 1 komputer tapi ada 5 pengguna terutama melibatkan para pelajar.
Itu kisah rakan rakan kongsi terutama pelajar, BAGAIMANA PULA SUAMI dan Isteri boleh KANTOI ? Miahahaha. Pastinya melalui penggunaan HISTORY, Isteri atau suami boleh "TAHU apa yang ditengok dan dibuat oleh pasangan masing masing" ,ini baru kisah  suami isteri belum lagi BOSS anda TERJAH komputer anda untuk lihat dan bongkar kegiatan anda! Miahahahaha.
Macam biasalah untuk elak perkara perkara seperti di atas terjadi, kita perlulah PADAM SEMUA HISTORY untuk kekalkan 'RAHSIA" anda dalam Internet. Dibawah ni beberapa CARA UNTUK MEMADAM HISTORY berdasarkan kepada Browser Internet tertentu.


1- INTERNET EXPLORER 7 
 Dapatkan menu TOOLS - kebawah dan pilih INTERNET OPTIONS -SETTING dan klik pada "View Files" Gunakan menu Edit Select All dan tekan kekunci DELETE. 


2- MOZILLA FIREFOX
 KLIK PADA MENU TOOLS- CLear Recent History atau klik pada Options -Privacy - Klik pada arahan CLEAR 


3. GOOGLE CHROME 
Klik kekunci secara serentak - CTRL+ H , menu History akan dipaparkan dan klik pada CLEAR ALL BROWSING DATA 


4- OPERA - Bukan Opera cina pulok hahaha
Klik pada menu FILE , KLIK Preferences dan klik History ,klik pada EMPTY NOW sahaja. KEBAIKAN PENGGUNA OPERA , anda boleh buang history secara automatik setelah anda keluar dari bowser Opera, caranya anda TIK saja pada kotak "EMPTY ON EXIT". 


Selamat mencuba dan semoga anda SELAMAT haha


FAKTA MENARIK UNTUK DICUBA


- JIKA ANDA MENGHANTUKKAN KEPALA KE DINDING ,IA AKAN MEMBANTU ANDA MEMBAKAR kalori sebanyak 150sejam,TETAPI JIKA ANDA MENGHANTUKKAN KEPALA KE mana mana lori, ini akan menyebabkan PEMANDU lori TERPINGA PINGA miahahahaha"
Photobucket

0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.