-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Khamis, 19 Disember 2013

INGAT ORANG ASLI BODOH??

PEMBACA

"Kalau you nak murah beli barang dengan orang Asli nanti....you guna duit singgit-singgit tak pun duit syiling....sebab nanti mereka seronok dapat duit yang banyak walau nilainya RM10...." Itulah pesan Boss penulis sebelum penulis bergerak ke Rompin dari Selayang .

Benarkah begitu??  Rasai lah pengalaman yang penulis alami sendiri yang sebenarnya MENYAKITKAN HATI tapi agak melucukan. Memang tak sangka ....orang Asli ni JANGAN DIBUAT MAIN SEKARANG NIII.........silap gaya KITA PULA TERKENA!!.


Dipendekkan cerita....dalam perjalanan balik tu penulis singgah di satu gerai orang Asli ditepi jalan yang tak silap penulis kampung tu bernama kampung Tanam or Talam...penulis pun ingat ingat lupa tapi dalam daerah Rompin...

Cuma yang penulis TAK BOLEH LUPA SEPANJANG HIDUP ialah ........aksi penulis tak kala berenti digerai tersebuttt......

"Keledek ni berapa "....Tanya penulis sambil menepuk nepuk pokek yang berisi duit RM1 yang sudah siap ditukar dari note 50.

" Selonggok RM15 ajeee incikk..."Kata pemuda Asli dalam telo mereka.

"Mahal tuu....tak boleh KURANG SKIT".....Penulis dah mula minta murah. 

"Buleh ajeee incik kalau mau KURANG....KURANG keledeknyee ajeee....."Adehh! Terperanjat penulis dengan jawapan penuda Asli ni....terkono den! Memang boleh kurang....tapi DIKURANGKAN BILANGAN KELEDEKNYA....hahaha..............!

Semasa membelek longgokan keledek yang baik...triba triba isteri pemuda itu sampai dengan mengendong anaknya dibelakang....Penulis terperanjat dengan isteri pemuda ituuu....terperanjat kerana.......

..... Nampak bahagian dadanya besar sebelah....dan er...er....bergerak gerak...Adehh! Nak pandang lame karang takut ditampar lak pemuda Asli itu...penulis buat buat tak nampak sajelah walau dalam hati nak saje bertanya.....

" Incik mau kancil". 

"Ehh! Ada kee...MANA?..." Lame juga penulis tak merasa daging kancil...bila dapat peluang macam ni pasti tak dilepaskan.....

" Iniiiiiiii...." Kata pemuda tersebut sambil mengeluarkan kancil dari bahagian dada isterinya...Adehh! Patutlah besar sebelahhh tadiiiiiiiiii ,rupanya disitu diletaknya seekor kancil .

"Berapa niii......" Tanya penulis yang dah mula teruja...teruja kerana MERASA JUGA ANAK ISTERI DIRUMAH MAKAN DAGING KANCIL ....

"Murah incik.....RM30 ajee sudahhh....".......Nah! Memang murah dahhh kan harganya...tapi penulis biasalah...nak tawar skit lagiii....

" Kasi murah lagilahhh....mahal  lagi tuuu..........". 

" Ini murah incikk nak dibandingkan  Kancil di bandar RM30 ribu pun orang beliii....." Kata pemuda tersebut sambil menunjukkan kereta kancil yang kebetulan lalu disituuu.....

Adehhhhhhhhhhh!! Dua kali dah penulis terkena.....

Selesai urusan jual beli...penulis menuju ke kereta...sambil senyum pada keluarga asli tadi penulis tergamam sebentar tak kala melihat anaknya memegang TABLET ....adehhh!! Dasat dah mereka sekarangg niii........

0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.