-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Rabu, 23 Oktober 2013

PESANAN TERAKHIR ALLAHYARHAMAH NOREEN NOOR UNTUK KITA

PEMBACA
MOHON TERASA pendedahan ni tuan puan....!!

Kebiasaannya insan yang merasakan dirinya sudah sampai masa untuk bertemu Allah, dia akan menunjukkan satu perubahan sikap yang pelik atau ganjil . Salah satu tujuannya untuk memberikan kita peringatan bahawa setiap yang hidup pasti mati tak kira siapa,dimana dan bila. 

Apabila kita diambil oleh Allah,maka hilanglah segalanya yang kita lakukan semasa hidup.Semuanya tinggal kenangan bagai satu sejarah kepada kita yang masih hidup untuk mengingatinya. 


Inilah status terakhir Allahyarhamah Noreen Noor pada kita yang masih hidup yang boleh kita ambil sebagai satu pedoman.


::JENAZAH DISHOLAWATI 70 RIBU MALAIKAT::

Kisah ini diriwayatkan oleh Anas bin Malik r.a.
Pada suatu pagi Rasulullah SAW bersama dengan sahabatnya Anas bin Malik r.a. melihat suatu keanehan. Bagaimana tidak, matahari terlihat begitu redup dan kurang bercahaya seperti biasanya.

Tak lama kemudian Rasulullah SAW dihampiri oleh Malaikat Jibril.
Lalu Rasulullah SAW bertanya kepada Malaikat Jibril : "Wahai Jibril, kenapa Matahari pagi ini terbit dalam keadaan redup? Padahal tidak mendung?"

"Ya Rasulullah, Matahari ini nampak redup karena terlalu banyak sayap para malaikat yang menghalanginya." jawab Malaikat Jibril.
Rasulullah SAW bertanya lagi : "Wahai Jibril, berapa jumlah Malaikat yang menghalangi matahari saat ini?"
"Ya Rasulullah, 70 ribu Malaikat." jawab Malaikat Jibril.

Rasulullah SAW bertanya lagi : "Apa gerangan yang menjadikan Malaikat menutupi Matahari?"
Kemudian Malaikat Jibril menjawab : "Ketahuilah wahai Rasulullah,
sesungguhnya Allah SWT telah mengutus 70 ribu Malaikat agar
membacakan shalawat kepada salah satu umatmu."

"Siapakah dia, wahai Jibril?" tanya Rasulullah SAW.
"Dialah Muawiyah...!!!" jawab Malaikat Jibril.

Rasulullah SAW bertanya lagi : "Apa yang telah dilakukan oleh Muawiyah sehingga saat ia meninggal mendapatkan kemuliaan yang sangat luar biasa ini?"
Malaikat Jibril menjawab : "Ketahuilah wahai Rasulullah, sesungguhnya Muawiyah itu semasa hidupnya banyak membaca Surat Al-Ikhlas di waktu malam, siang, pagi, waktu duduk, waktu berjalan, waktu berdiri, bahkan dalam setiap keadaan selalu membaca Surat Al-Ikhlas."

Malaikat Jibril melanjutkan penuturannya : "Dari itulah Allah SWT mengutus sebanyak 70 ribu malaikat untuk membacakan shalawat kepada umatmu yang bernama Muawiyah tersebut."

SubhanAllah..
Walhamdulillah..
Wala ilaha illallah..
Wallahu akbar.

Rasulullah SAW bersabda : ''Apakah seorang di antara kalian tidak mampu untuk membaca sepertiga Al-Qur'an dalam semalam?" Mereka menjawab,"Bagaimana mungkin kami bisa membaca sepertigai Al-Qur'an?" Lalu Nabi SAW bersabda, "Qul huwallahu ahad itu sebanding dengan sepertiga Al-Qur'an.'' (H.R. Muslim no. 1922)Ini pula status TERKINI DARI ADMIN PAGE NOREEN NOOR. 


AL- FATIHAH UNTUK BELIAU........

Ehem......ehem......maaf lah saudara saudari...bukan penulis nak tunjuk baik, tapi adakalanya kita lebih MUDAH......  

 -  MENAIP AL -FATIHAH dari membaca Surah Al-Fatihah....Jangan jadi salah seorang dari mereka ini yee.....Bacalah kerana tak sampai 3 minit...bukan saja untuk Allahyarham Noreen Noor untuk saudara mara kita sendiri pun boleh...

Al- Fatihah 


0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.