-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Selasa, 29 Januari 2013

HILANG KEMALUAN KERANA FACEBOOK DAN TWITTER

PEMBACA


Media sosial yang hampir dimiliki oleh semua pengguna Internet dalam Negara kita pastinya Facebook dan Twitter. Tapi disebalik dua jenama terkenal Internet ni, terdapat kisah kisah dibelakang tabir yang kita selalu lepas pandang mungkin juga  kita TAKBUR untuk intai disebalik tabir haha.

Apa yang kita terlepas pandang? Isu gejala sosial? isu Skandal? Isu gambar lucah? Semua ni adalah isu isu semasa yang sentiasa ada dalam dua media sosial ini dan sering diperkatakan oleh orang ramai...TAPI apa yang penulis nak kongsi HINGGA mendatangkan KEMALUAN besar?? Teruskan membaca tanpa perlu suspen hahaha .....


SIKAP......apa kena mengena dengan sikap ni? Sebenarnya memang ada kena mengena dengan sikap...SIKAP KITA YANG SOMBONG kerana tak mahu belajar dan cuma ikut ikutan, orang ada Facebook kita pun nak ada Facebook, orang bertwitter kita pun nak bertwiter......tapi sebenarnya kita TAK TAHU PUN menggunakan Facebook dan Twitter dengan betul lagi berdisiplin......

Disebabkan tidak tahu itulah ......muncul ayat bodoh bangang macam dibawah ini yang rasanya dialami oleh hampir semua pengguna dua media sosial ini.


" Awak siapa?? Kenapa add friends saya?

" Kenapa tag gambar saya?

"Kenapa curi gambar saya??

"Groups apa pula ni?? Macam mana saya boleh berada dalam ni??

Itulah diantara persoalan bodoh sombong yang sebenarnya ayat itu MENUNJUKKAN KEMALUAN PENGGUNA ITU SENDIRI kerana dia tidak tahu BAHAWA dalam kedua dua  media sosial itu mempunyai FUNGSI ........

PUBLIC DAN PRIVATE .........Public ni kalau tak tahu maksudnya UMUM...semua boleh baca dan add kita walaupun kita tak kenal siapa .....Manakala Private ni maksudnya persendirian.....cuma kita saja boleh lihat dan kongsikan apa yang ingin kita kongsi dengan teman teman rapat......

Jadi apabila anda marah orang seperti ayat diatas dan akaun ID anda adalah PUBLIC anda sebenarya cuma memalukan diri sendiri dan sedang menunjukkan kemaluan anda bahawa anda KURANG ILMU.......

Eh!! Lupa ...dalam blogger pun ada jugak......TUAN BLOGGER NI LETAK BUTTON SHARE....So bila orang share artikel dia DIA MARAH ......Tak ke pelik cenggitu? kami di JomgelakFM tak marah pun...malah DIUCAPKAN TERIMA KASIH kerana sudi share artikel kami.......kan kan kan kan....

Untuk elak malu ........tukarlah setting media sosial anda ikut kehendak anda sendiri samada PUBLIC atau Private @Personal.....kan mudahhhhhhh!!


0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.