-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Khamis, 1 November 2012

Nak daging gebu dan lembut? Cuba ni

PEMBACA


LEMBU SEBESAR NI AGAK-AGAKNYA BERAPA PERIUK DAGING NGAN TULANGNYA BOLEH KITA BUAT SUP?CUKUP KOT UNTUK HIDANGAN 3,4 BUAH KAMPUNG miahahahaa

APE YG KITA SEDIA MAKLUM DAGING LEMBU NI KALAU TAK KENA CARA POTONG DAN MASAKNYA ALAMAT MACAM MAKAN GETAH SKRAP!MIAHAHAHARUUU...KAT SINI ADE BEBERAPA PETUA UNTUK MELEMBUTKAN DAGING (tak kisah la daging pe pun) JUGA BOLEH DI CUBA UNTUK AYAM PENCEN HAHAHA

1)SEDIAKAN SEBIJIK BETIK ATAU NENAS MUDA BAGI 3KILO DAGING.BUANG KULIT DAN KISARKAN BETIK ATAU NENAS TERSEBUT KEMUDIAN DIGAULKAN BERSAMA DGN DAGING.BIARKAN SELAMA SATU JAM KEMUDIAN BASUH BERSIH DAN BOLEHLAH DIMASAK MENGIKUT RESEPI MASING-MASING

2)ADE JUGA ORANG GUNAKAN TEPUNG GANDUM.CARANYA AMBIK SEGENGGAM TEPUNG GANDUM DAN LUMURKAN PADA SEKILO DAGING YG TELAH DIPOTONG KECIL.BIARKAN 2,3 JAM KEMUDIAN BASUH BERSIH DAN BOLEHLAH MULA DIMASAK 

3)BIASANYA MAK MAK ATAU NENEK NENEK KITA MEREKA LEBIH MUDAH GUNAKAN PETUA NI.MASUKKAN TERUS 2,3 BATANG SUDU ATAU GARFU KE DALAM MASAKAN DAGING TERSEBUT SEHINGGA DAGING MASAK DAN EMPUK

4)REBUS DAGING BERSAMA BEBERAPA HELAI DAUN BETIK ATAU NANGKA SEBELUM DI MASAK

5)BOLEH JUGA DICAMPURKAN SATU SUDU MAKAN SODA BIKARBONAT KE DALAM MASAKAN DAGING KITA.CARA NI AKAN MEMBUATKAN DAGING CEPAT EMPUK 

6)SERPIHAN TEMPURUNG KELAPA JUGA BOLEH DIMASUKKAN KE DALAM AIR REBUSAN DAGING.KEMUDIAN BASUH DAGING SEBELUM DIMASAK MENGIKUT RESEPI PILIHAN

~ APE JUGA PETUA YG DIBERIKAN "MENCUBA ITU LEBIH BAIK DARI MERUNGUT" MIHAHAHA!HARAP DAGING CEPAT EMPUK DAN MASAKAN AKAN BERTAMBAH LAZAT!SELAMAT MENCUBA ^_^ ~

NURKILAN -VIP SHANIM JOMGELAKFM



Photobucket

0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.