-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Selasa, 17 Julai 2012

Edisi KEMUTAT- Ah Sedap lagi seronok

PEMBACA
TEKA TEKI UNTUK ANDA!! 
SEDANG Hussein tidur dengan lenanya,tiba tiba dia dikejutkan oleh emaknya " Sein ! Bangun bangun, dah lewat ni kata nak ambil kelapa tadi,nanti tokey datang tak sempat". Emak Hussein terus menjalankan ceramahnya pada Hussein yang masih mamai "pok amai amai" kerana TERKEJUT TERPAKSA bangun dari tidur yang lena. 

Tanpa membantah dan sebagai anak yang baik Hussein pun terus memanjat pokok kelapa yang terdapat dibelakang rumahnya. TIBA TIBA DITENGAH POKOK KELAPA HUSSEIN TIBA TIBA BERENTI UNTUK MENERUSKAN KERJA MEMANJATNYA.....DENGAN SEGERA HUSSEIN TURUN DENGAN LAJU .....
Soalannya KENAPAKAH Hussein turun dengan laju??
- P/s .......Jawapannya ada dibawah sekali hahaha


UNTUK DARA DARA SAHAJA miahahaha
kantoi Yang betui 

Dali baru semalam beli kereta baru, kebetulan hari ni hari AHAD jadi Dali pun membasuhlah kereta barunya sesuka hati ditepi jalan depan rumahnya,maklumlah Dali dan isteri dan anaknya duduk di rumah taman,kebetulan lagi rumah Dali ni diatas bukit,jadi dapatlah Dali menayangkan keretanya pada jiran jiran dilorong bawah.....

"Apalah ko ni Dali, orang pepagi ko lah mandi dulu, ini tidak kereta juga ko mandikan dulu,siap bertowel lak tu hahaha". Tegur Jiran sebelahnya yang baru lepas mandi berniat hadas besar miahahaha.
"HUH! Aku basuh kereta pun bukannya kena saman JPJ "Jawab Dali dengan sombong sambil menyambung paip ke keretanya. Setelah puas membasuh dibahagian luar,Dali membasuh pula bahagian dalaman termasuk kotak fius dan rak radio keretanya..TIBA TIBA Dali tertekan Handbreak! Zooooommmm apa lagi berlarilah Dali seiring dengan keretanya, Dali cuba masuk kedalam keretanya yang meluncur laju kebawah bukit.....tetapi tidak juga berjaya, mujurlah didepan itu ada sedikit anak bukit yang dapat memberhentikan keretanya. FUH Dali merasa lega!! Berdiri dia ditepi pintu mengucap syukur kerana kereta dan diri dia TIADA APA APA.  
Beberapa orang yang lalu lalang disitu MERASA PELIK dan tersenyum senyum melihat Dali,tetapi Dali tidak merasa apa apa malah berbangga kerana dapat membuktikan pada jiran jirannya walaupun dia kerja Menternak rumput  tapi mampu memiliki kereta Perudia VIVA ! SEHINGGALAH DALI TERPANDANG WAJAH ISTERINYA YANG MELAMBAI LAMBAI DARI ATAS BUKIT RUMAHNYA SAMBIL MEMEGANG TOWEL  yang dipakai tadiiiiiiiiiiii......Dali apa lagi SEGERA NAK MASUK KEDALAM KERETA,,TETAPI MALANGNYA pintu pula sudah TERLOCK !!! Hahahahahahahaha

KANTOI GANU KITERR 

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong.. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.

“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!


Dah dapat jawapan teka teki tadi...Miahahaha..JAWAPANNYA..Sebab Hussein lupa pakai SELUAR !! Hahahaha

Photobucket

0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.