-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Selasa, 11 Oktober 2011

TIPS MEMBELI DAN BELAH

PEMBACAANDA SUKA MEMBELI BELAH? MEH TENGOK TIPS NI

1.  PERSIAPKAN DIRI ANDA- 
SIAPKAN DIRI ANDA DENGAN MAKAN DULU..KALAU LAPOR..ABIS SEMUA MAKANAN ANDA NAK BELI..JADI CITA-CITA ANDA NAK BELI BAJU DAH TERTEWAS ATAU SIARAN TRGENDALA. SATU LAGI ANDA TIDAKLAH MUKA NAK MARAH SAJA TENGOK ORANG..SEBAB LAPO..KAN SENYUM TU SEDEKAH!! 
MANDI DULU SEBELUM PEGI SHOPING..PENTING NI ANDA TAU! SEBAB APA? BAYANGKAN JIKA ANDA TAK MANDI DAN MEMANG ANDA SEJENIS MANUSIA YANG BERBAU..SEMASA ANDA NAK PILIH BARANG..ADA ORANG TERBERSIN DAN SESAK NAFAS.. HATTA ANDA PERGI KAT TEMPAT MINYAK WANGI PUN TAK BAU WANGI..ANDA NAK BAYO KAT KONTER..PENJAGA KONTER MUNTAH-MUNTAH DAN TERPAKSA AMBIL CUTI SEMINGGU..SIAPA YANG KEMALUAN..Isk!! Korang yang baca ni dah mandi lum?


2.  Senaraikan barang nak beli- Ini amat penting supaya anda tidak tersalah beli..contohnya anda nak beli minyak kete anda pi beli topap telefon..eh! Ada ke benda tu kat pasoraya? Nak selamat malam sebelum shoping tu anda dah tulis pe benda nak beli..jangan dah sampai pasarayo baru nak tulis..karang susahkan pengguna lain..nak pinjam pen la..pinjam kertas la..iskkk!!Sebaiknya senaraikan barang yang anda tidak mahu beli terlebih dahulu..barulah barang yang nak dibeli..eh! tul ke? 
3.  Elakkan pergi menyoping dengan kawan pergi sorang baru selamat' TIPS INI AKAN BERGUNA JIKA ANDA ADALAH SEORANG PENTERNAK TAIK HIDUNG MASIN YANG BERJAYA DAN TERKENAL DI KALANGAN KENGKAWAN.

4.  BAWA BIL-BIL YANG TERTUNGGAK ATAU SENARAI HUTANG SEMASA MENYOPING ..INI AKAN MENYEBABKAN ANDA TIDAK TERLUPA ANDA BANYAK HUTANG SEBELUM MEMBELI BELAH.

5.  Elakkan melalui atau meninjau-ninjau tempat-tempat barang kesukaan anda CONTOHNYA ANDA SUKA BELI KICAP..JADI JANGAN HAMPIRI RAK KICAP  ATAU BUAT-BUAT TAK NAMPAK SAJA..ATAU GUNA JALAN PINTAS..INGAT!!

6.  JANGAN BAWA TROLI..WALAUPUN TROLI TU TAK PERLU BAYAR DUIT PARKING..SILA TAHAN NAFSU ANDA UNTUK REMPIT DALAM PASARAYA, TIPS NI AMAT BERGUNA JIKA POKET ANDA JENIS NIPIS DAN KURANG BERISI.

7.  Hadkan masa SEMASA MENYOPING SEPERTI BUAT JANJI DENGAN KENGKAWAN DAN SURUH  KAWAN ANDA TELEFON ANDA UNTUK INGATKAN ANDA SETIAP 5 MINIT SEKALI..INI AKAN MENYEBABKAN ANDA TERPAKSA FOKUS PADA BARANG YANG NAK DIBELI SAJA. 

8.  Bandingkan harga BARANG DENGAN TEMPAT LAIN..CONTOHNYA KOS BAIKI OBERHOUL KETE SAMA TAK DENGAN HARGA SEKILO MINYAK MASAK..JIKA SAMA BARU BELI..KALAU MUKA TAK MALU, CUBALAH MINTA TAWAR NGAN AWEK KONTER TU

9.  Jangan terpengaruh dengan tawaran HARGA DALAM SOKKABO,MAJALAH ATAU IKLAN TEPI JALAN..TETAPKAN DALAM DIRI ANDA..BILA LIHAT SAJA IKLAN TERSEBUT" BACA NIAT DALAM HATI "SAHAJA AKU MANDI WAJIB EMPAT RAKAAT..EH!! SILAP..NIATKAN YANG NI ..


 "ELEH! TIPU SAJA IKLAN NI".

10.  JANGAN LUPA  baca Bismillah, selawat dan langkah kaki kanan SELAIN BERPAKAIAN SEBELUM UPACAYA MENYOPING ANDA DIMULAKAN.

Editor Nur ( Pakar Bahasa Masakan berempah)
 BERMINAT JADI EJEN CELCOM BROADBAND DAN TMNET? SEMUANYA PERCUMA ,CARI PELANGGAN DAN KOMISYEN LUMAYAN DIBAYAR OLEH TM DAN CELCOM SECARA ONLINE PADA ANDA!! KITA SAMA-SAMA DAPATKAN PENDAPATAN TAMBAHAN CARA YANG HALAL DAN DIYAKINI.. KLIK SINI  
KENALI APAKAH PROGRAM INI DAN PANDUAN PENDAFTARAN 

0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.