-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Selasa, 27 Januari 2015

KISAH SEDIH SEORANG MEKANIK........ambillah iktibar!

PEMBACA
Suami yang betul.......adeh!
Kisah dibawah ni memang sering kali berlaku tanpa ada rasa bersalah dan kemungkinan anda salah seorang darinya??


PAGI ITU......

"Din......tolong tengok kete aku jab" Kata Rahim tak kala sampai di bengkel kereta milik rakan baiknya Jailudin.

"Ape masalahnya......."? Tanya Jailudin sambil memasang tayar kereta salah seorang pelanggan lainnya.

" Bila konar ada bunyi ....lain ok" Jawab Rahim sambil duduk atas kerusi disitu sambil silang kakinya lalu mengeluarkan enponnya.

"Oooo...kalau gitu ko jangan konar lah hahaha. Okk.......siap kete ni aku check " Jaliludin cuba melawak untuk menghiburkan rakan baiknya itu . Namun Rahim sudah sibuk dengan enponnya.  

Hampir 15 minit juga Rahim menanti...barulah keretanya dapat dibuka oleh Jailudin, tayar dibuka bagi memudahkan Jailudin mengesan punca kerosakan. 

Sambil mengesat peluh, Jailudin berkata "

" Drive shaft ko rosak dah ni, kena tukar........" 

"Ye ker Din? Kurang yakin Rahim bertanya sambil mengesat kotoran hitam yang lekat ditangannya.

"Yer la ....kalau aku cakap no plat ko patah punca  sebab bila konar berbunyi barulah aku nipu namanya......"  

" Kalau tak tukar bahaya tak Din? "

" Tak sangat asal ko tak bawak lajuu....." 

"Aku lum gaji lagi ni....takpelah ko pasanglah dulu, esok lusa aku antooo, payah la tak de kete musim ujan ni......" Kata Rahim sambil mengesat peluh .

"Berehhh..." Jawab Jailudin sambil terkial kial memasang semula apa yang telah dibukanya tadi. 

Setelah siap, Jailudin melihat Rahim berlalu pergi dari bengkel keretanya dengan senyuman lalu menyambung kerjanya untuk membaiki kereta pelanggannya yang lain.

Petang itu...Jailudin pergi ke bandar untuk membeli spare-part kereta di kedai pembekal utamanya termasuk Drive Shaft Rahim......sampai didepan kedai tersebut Jailudin terkejut melihat Rahim berada dalam kedai tersebut bersama SEORANG MEKANIK CINA yang juga RAKAN BAIKNYA......

Sambil menyorok untuk tidak KANTOIKAN Rahim, Jailudin  mendengar "

" Ini oliginal punya wa kasi tukar..... " Kata mekanik Cina tersebut sambil menepuk nepuk bahu Rahim lalu mereka berdua berlalu pergi untuk menyiapkan kereta Rahim......

Jika anda adalah Jailudin, apa perasaan anda ketika itu? Anda datang cuma UNTUK BERTANYA APA MASALAH KERETA KEMUDIAN PERGI BAIKI DI KEDAI LAIN? Sedangkan tenaga dan kemahirannya untuk mencari PUNCA KEROSAKAN TIDAK PUN KITA BAYAR !!

JANGAN ZALIMI ORANG, TERUTAMA SAUDARA SEISLAM SENDIRI......fikirlah!! 

0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.