-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Rabu, 5 November 2014

GAMBAR DAN VIDEO BANJIR LUMPUR CAMERON HIGHLANDS TERKINI!

PEMBACA
Banjir yang berlaku di Cameron Highlands kali ni memang teruk hingga mengorbankan nyawa...Kita doakan semoga segalanya selamat dan dipermudahkan.

Gambar kejadian banjir lumpur  


Petikan berita dari Astro Awani .

KUALA LUMPUR: Seorang dilaporkan maut manakala seorang lagi hilang dalam kejadian banjir lumpur yang melanda Cameron Highlands, Pahang petang Rabu.

Kejadian turut mengakibatkan lebih 20 rumah dan beberapa kenderaan dihanyutkan banjir lumpur di Pekan Ringlet, Kampung Baru Ringlet dan Kampung Ulu Merah.

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri Pahang, Morni Mamat ketika dihubungi oleh Astro AWANI, turut cedera beberapa orang  penduduk.

Hujan lebat berterusan dikatakan menyebabkan kenaikan paras air Sungai Ringlet sehingga menyebabkan banjir lumpur dalam kejadian sekitar jam 7 petang itu.

Cameron Highlands
Banjir lumpur mengakibatkan rumah dan kenderaan dihanyutkan - Foto Twitter intan @ZNazifaa

Sementara itu, Ketua Balai Jabatan Bomba dan Penyelamat Cameron Highlands meminta penduduk di sekitar Lembah Bertam agar sentiasa peka dan waspada dengan loceng amaran pihak berkuasa berikutan peningkatan paras air di Empangan Bertam.

Kawasan terjejas hanya terletak kira-kira empat kilometer dari lokasi kejadian banjir lumpur di Lembah Bertam yang mengorbankan empat nyawa pada 23 Oktober lalu.

Cameron Highlands
Seorang kanak-kanak lelaki di Kampung Kuala Kelah turut dilaporkan hilang dalam kejadian itu - Foto Twitter intan @ZNazifaa
Cameron Highlands
Kira-kira 150 penduduk telah dipindahkan ke pusat pemindahan - Foto Twitter intan @ZNazifaa

Dalam perkembangan yang sama, Bernama melaporkan kira-kira 150 penduduk telah dipindahkan ke pusat pemindahan akibat banjir kilat itu, manakala seorang pekerja kebun sayur dilaporkan maut akibat kejadian tanah runtuh di kawasan tanah tinggi itu.

Kesemua mereka daripada 37 keluarga di Pekan Baru Ringlet, Cameron Highlands dipindahkan ke Dewan Orang Ramai Ringlet.

Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Pahang, Penolong Pesuruhjaya Bomba, Morni Mamat berkata, pekerja kebun sayur yang maut itu adalah warganegara Nepal dan identitinya belum dikenal pasti.

"Dalam kejadian tanah runtuh di Kampung Baru Ringlet itu, seorang lagi lelaki warganegara Indonesia turut cedera," katanya.

Manakala seorang kanak-kanak lelaki di Kampung Kuala Kelah turut dilaporkan hilang dalam kejadian hujan lebat dan tanah runtuh itu.

GALERI FOTO BANJIR LUMPUR CAMERON HIGHLANDS

Katanya, operasi mencari dan menyelamat kanak-kanak terbabit sedang giat dijalankan.

Morni berkata pihaknya menerima maklumat kira-kira pukul 10 malam tadi berkenaan dua kawasan di Cameron Highlands mengalami banjir dan tanah runtuh iaitu di Kampung Bertam dan Kampung Baru Ringlet.

"Kita juga menerima laporan tiga lelaki turut tertimbus di sebuah bengkel di Ringlet. Seorang darinya hanya tertimbus separuh badan dua lagi terperangkap sepenuhnya," katanya.

Beliau berkata mereka yang tertimbus itu terdiri daripada dua warga India dan seorang warga tempatan.

Ketiga-tiga mereka yang cedera parah itu berjaya diselamatkan dan kini dibawa ke hospital berhampiran untuk rawatan.

1 Mesej diterima:

Saya berkesempatan melawat loji 'incinerator' di Cameron, rupanya loji tersebut sudah lama tidak berfungsi dan sampah yang dihantar ke situ terpaksa dilonggokan begitu saja tanpa ada sistem yang teratur dan layak dipanggil 'dump site' bukan landfill...bayangkan semasa itu (bulan Oktober 2014) telah hampir ketinggian 5 tingkat bangunan dan terjadi banjir pulak.....

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.