-Blog kantoiIDENTITI jadi hashtag viral #@JomgelakFM-

Ahad, 30 November 2014

DAPATKAH KITA NAFIKAN PERKARA INI ??

PEMBACA
BERANI TAK BUAT NANTI.....?? 
Hari ni Nur nak kongsikan beberapa kisah dibawah ......semoga ada sesuatu yang boleh dijadikan iktibar mahupun peringatan.Ungkapan yang selalu diungkapkan seorang anak kepada ibunya;
"Mak, saya lapar..."
"Mak, mana baju saya...?"
"Mak, boleh tak saya......"
"Mak, makan malam dah siap ke?"
"Mak, saya tak jumpa la......"
"Mak, nak beli tu boleh?"
Ungkapan yang biasa diungkapkan anak kepada ayahnya;
"Ayah, mak mana?"
Psst: Semua benda cakap dengan mak sebab rasa takut dengan ayah. Selalunya ianya terjadi pada anak-anak lelaki je sebab anak lelaki lebih manja pada ibunya manakala anak perempuan lebih manja pd ayahnya....

Kita baca pula kisah dibawah.....ramai yang terlibat dan mungkin antaranya adalah KITA!

Menyayat Hati: Perbualan Jururawat dan Pesakit
Pesakit: "Abang jururawat, best bekerja di hospital? Dah lama ke kerja sini?"

Abang misi:→ "Bolehlah. Nak kata best, ada juga stressnya. Tapi, selama 5 tahun kerja di sini, dapat banyak pengalaman yang bernilai yang orang luar di sana takkan dapat rasa."
Pesakit: "Apa yang best sangat tu? Nurse-nurse lawa-lawa eh?"
Abang misi: →"Bukan. Tu tak best. Ada yang lagi best."
Pesakit: "Wah, apa dia?"
Abang misi: →"Di sini setiap hari saya lihat pesakit meninggal dunia. Kerja saya uruskan kencing berak mereka, bersihkan mereka hinggalah ke urusan jenazah.
→ Apa yang saya lihat sepanjang saya bekerja di hospital ni, betapa ramainya di antara mereka yang sudah meninggal..sebelum meninggal meminta-minta sama ada dari waris atau jururawat untuk pegang naskhah al-Quran.
→ Ada yang tak boleh baca, ada yang suruh kami bacakan. Ada juga yang tidak sempat sentuh al-Quran, tak sempat baca al-Quran, Allah telah pun mengambil nyawa mereka. Bila dibacakan sahaja al-Quran pada mereka, berlinangan air mata.
→Saya lihat betapa orang-orang yang berada di akhir nafas, majoriti nak sangat sentuh al-Quran. Kalau boleh, nak mati dengan peluk al-Quran. Pengalaman-pengalaman yang saya lalui di sini buat hati ini insaf. Sedar satu perkara yang sangat penting."
Pesakit: "Hm. Apa dia?"
Abang misi: →"Apa yang kita biasa pegang ketika kita masih sihat, apa yang kita biasa baca dan belai ketika masih hidup gembira tika tak datangnya sakit...itu jugalah yang kita akan dapat pegang dan sentuh di akhir hayat.
→Jika kita selalu pegang handphone di tangan setiap masa, sibuk dengan gajet di tangan dan lalai kerananya, agak-agak di akhir hayat kita nanti...
→dapatkah kita sentuh dan pegang al-Quran? Sedangkan tangan kita tak biasa pegang al-Quran, sehari sekali pun susah nak belai dan belek al-Quran apatah lagi membaca atau mentadabburnya...Allah...Allah...
→Sungguh, kita dah tak perlu handphone atau gajet di akhir nyawa kita..kita sangat memerlukan al-Quran...barulah kita sedar masa itu apa yang dah kita rugi...Allah..Allah..."
Pesakit: "(menitis air mata.....) Abang..bacakan saya al-Quran...saya tak boleh baca..buta tajwid... "
Abang misi tersenyum. Dikeluarkan al-Quran mini dari kocek bajunya.
✔Hampir 9 dari 10 pesakit yang beragama islam yang berada di katil hospital lazimnya memaparkan wajah penuh kesalan serta menyesal, menyesal dan menyesal tak ambil peluang untuk membaca Quran ketika sihat dan berpeluang?
✔Wajah2 gerun dan seram bila ambang maut mendekati?
‪#‎Anda‬ yang sihat yang membaca mesej ini belum terlambat dan pintu taubat luas terbuka untuk kita memulakan sesuatu saat ini... 

0 Mesej diterima:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH AWAK

Kantoi Realiti

KANTOI IDENTITI. Dikuasakan oleh Blogger.